De kleur van schaamte

Oranje. Nog even en het wordt de kleur van schaamte.
We gedragen ons steeds vreemder. Waren we in het begin nog leuk: ‘kijk toch die gekke Nederlanders in oranje’, nu is het bijna lachwekkend. We zijn een volk dat een verjaardag viert zonder dat er iemand jarig is. Een bruiloft waar niet alleen de bruid niet op komt dagen maar ook de bruidegom is nergens te bekennen.

Vanmorgen hoorde ik een duitser op televisie zeggen: wacht toch even met het vieren. En gelijk heeft ‘ie. Beschaamd fietste ik net onder oranje slingers door. Het was gewoon niet goed. Verliezen terwijl je heel goed speelt is balen maar op deze manier is alleen maar terecht. Ik ga niet vertellen hoe het wel had gemoeten want dat weet ik niet. Wat ik wel zag was dat er geen oranje speler te bekennen was voor het duitse goal. Dat is toch wel belangrijk lijkt me. Hebben we de bal en niemand die de bal komt halen. Mogen we ingooien, niemand die de bal komt halen. Robben gooit in en maant iedereen naar voren: nobody.

Pijnlijk. En we hebben nog een kans. Willen we nog een kans? We zijn niet goed genoeg. Punt.

Ik kan ook net doen alsof het er niet toe doet maar waarom voel ik me dan zo….

5 reacties

Selma 14 juni 2012 at 22:17

Paars hoor.
Oranje is een behoorlijke kleur. Een tikje verkracht door dronkelui, maar altijd behoorlijk.
Paars is goor.

Reply
HansB 14 juni 2012 at 20:40

Je vind het niet erg hè als ik mezelf bij het onderwerp “Holland Kampioen” niet bij “we” reken? Dan hoef ik me ook niet te schamen.
Zich schamen moeten die verwende niet presterende miljonairjongetjes die zich tegenover al die toegestroomde supporters zo arrogant schaamteloos gedragen. Ook tegenover de enthousiaste thuiskijkers, die toch nog een klein beetje blijven geloven dat we misschien gaan winnen, zoals Marijke.
Ik heb ook gekeken en geen moment wanneer Holland aan de bal was spanning gevoeld.

Reply
Marijke 14 juni 2012 at 13:29

Gek he, het is maar een spelletje, maar het voelt toch een beetje alsof je zelf gefaald hebt … maar aan de andere kant: als het (hoe onwaarschjnlijk ook) toch nog goed gaat komende zondag, dan heb ik er ook recht op om me heel lekker te voelen en het een beetje als een prestatie van mijzelf te voelen.

Reply
king billy 14 juni 2012 at 10:54

Tja, oranje is een tertiaire kleur en wordt ook gebrruikt als waarschuwing om uit de buurt te blijven.
Zo sociaal en communitatief is oranje dus eigenlijk niet, ondanks wat wordt beweerd.
En kijk hier eens hoe ddezelfde kleur oranje op een donker oppervlak verkleurt naar bruin…..
http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Optical_grey_squares_orange_brown.svg&filetimestamp=20070410024931

Reply
Wllm Kalb 14 juni 2012 at 08:48

‘Wij kleurden oranje van schaamte’

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden