De Grieken en de Tijd

Ik kreeg van een vriendin het boek Stil de tijd cadeau. Essay-achtige verhalen over Tijd in de ruimste zin van het woord. Interessant. Ik ben aangeland bij een stuk dat over tijdbeleving bij de Grieken gaat en zeker nu, terwijl de Grieken aan fiananciële banden worden gelegd, verklaart het veel.

Een Griekse vrouw zegt: “Ja, vandaag is het mooi weer maar wat hebben we nog achter de rug?” Toekomst is niet altijd, zoals bij ons, een tijdaanduiding die voor ons ligt. De Griek heeft geen tijd, maar de tijd neemt de Griek, De Griek zit niet in de zon, de zon ziet de Griek en de Griek slaapt niet, de slaap pakt de Griek.

Na hun roemrijke periode met dichters en filosofen, zijn de Grieken twintig eeuw lang overheerst door buitenlandse machten. Democratie is nieuw en eigen verantwoordelijkheid al helemaal.

Ik ga hier niet doen alsof ik het allemaal begrijp want dat doe ik niet. Maar het is goed om eens door een andere bril te kijken zonder te oordelen. Dat de Grieken boos zijn begrijp ik. Wij reageren niet anders. Als het je eigen geld betreft zijn we toch ook iets minder loyaal. De mentaliteit van de Grieken moet veranderen. Maar daarom gaan wij juist zo graag daar naar toe. Wat zijn ze relaxted? Wat zitten ze gezellig lang onder de olijfboom diepzinnige gesprekken te voeren en wat is het leven daar spot goedkoop.

Tja.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden