De geloofwaardigheid van de PvdA

Ik ben een stil lid van de PvdA. ‘Stil’ omdat ik het liever niet meer kenbaar maak, ‘stil’ omdat ik erg twijfel over dat lidmaatschap. Vandaag ben ik niet stil. Gisteren was Diederik Samsom te gast in Groningen. Waar mensen al jarenlang strijden tegen de gasboringen en vergoed willen hebben wat stuk is gegaan. Om maar te zwijgen van de angst en het gevoel niet veilig te wonen.

Diederik leeft mee met de Groninger, begrijpt hun angsten en ongerustheid. Nee, kan nog niets zeggen over de hoeveelheid waarmee de boringen verminderd gaan worden. of de hoogte van de tegemoetkoming. Maar hij gaat er voor!
Er werd natuurlik smalend gezegd dat hij wel het moment weet te kiezen, zo vlak voor de verkiezingen. ‘Maar’, zegt Samsom, ‘wij plannen geen aardbevingen, dus deze samenkomst van verkiezing en aardverschuiving, is toeval’.

Kan.
Maar.
Als je eigen partij in de regering zit doet het toch wat merkwaardig aan dat jij een andere mening verkondigt dan je regeringsvrienden. Daar maak je nergens vrienden mee, niet bij je kiezers, niet bij je regering. En ook al meen je als privé persoon elk woord dat je zegt, daar moet je toch zwijgen. Want zelfs ik neem het niet serieus en dan heb je aan mij nog een milde.

2 reacties

Arjan Fernhout 16 januari 2014 at 16:56

Diederik Samson heeft bij mij geen krediet meer. Maar dat wil niet zeggen dat Noorderlingen, en dan bedoel ik vnl. mensen bij Gasunie en NAM, niet een hoop aan zichzelf te wijten hebben. Met datgene wat vrijwel gratis de grond uitkomt, heeft men decennia de tijd gehad om plaatselijk een kenniseconomie op te bouwen. Ook op het gebied van veiligheid. Maar de engineers daar hebben, als de (achter)zonen van de vroegere herenboeren, altijd al de onhebbelijke gewoonte gehad om alles in eigen hand te houden. Daar valt een heel boek over te schrijven en om daar nu een tipje van de sluier over op te lichten is misschien ondoelmatig. Ik zie wel iets in een grotere autonomie in de regio’s (het Noorden is niet mijn regio, maar ik heb er 7 jaar werkervaring en toen vond ik het welletjes) maar wat nu gebeurt is een uitstekende gelegenheid om plaatselijk overlegstructuren te creëren om de herenboertjes aan hun taas te trekken. De verwende plaatselijke elite heeft bij Den Haag een grote autonomie weten af te dwingen, maar deze is er t.a.v. de plaatselijke bevolking zeer slecht mee omgesprongen. Expertise van elders werd bijna weggejaagd en vandaar dat de engineering van mega-projecten naar grote ingenieursbureau’s in het westen ging. Op die manier is er natuurlijk geen sprake van de ontwikkeling van de regio. De energie-strategie in Nederland is verder dramatisch amateuristisch. Voor Shell en Esso was en is het ‘like taking candy from a baby’s mouth.’ Nu heb ik altijd al gevonden dat energie-strategie om evidente redenen een zaak is voor een Europese regering, maar niet wat Brussel en Den Haag daarvan proberen te maken. Dat leidt tot een ‘corporate elite,’ waarvan betere denkers in de VS al stellen dat deze proto-fascistisch is. Begint in Groningen de revolutie? Weten jullie wel hoe rijk jullie zijn? Laat het jullie niet afpakken door Henk Kampf.

Reply
HansB 16 januari 2014 at 12:06

Ik heb PvdA gestemd.
Inmiddels heb ik van de PvdA en Diederik Samsom net zo genoeg als van de VVD en Mark Rutte.
Die doorzichtige verkiezingspraatjes maken het er niet beter op.
Wat nu? Wees gerust. PVV is geen optie!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden