De avonturen van Hillary en Donald

goats-173940_640

Het zou een leuk kinderboekje kunnen zijn: de avonturen van Hillary en Donald. Ze hebben de namen ervoor. Twee vriendelijke namen.
Vriendin komt net naar beneden en vraagt: ‘Hoe was het debat?’
Ik zeg: ‘Ik vond Hillary niet sterk en hij is een eikel’. En dat is het ook wel zo’n beetje.

Trump loopt snuivend over het podium dat hem tekort wordt gedaan, dat zij meer tijd krijgt en minder onderbroken wordt door de reporters. Geen vraag beantwoordt hij maar hij kiest de aanval op Clinton. Nergens zegt hij echt hoe hij het anders gaat doen. Wel wat hij zal afbreken en als dreigement aan Hillary: ‘als ik president wordt beland jij in de gevangenis, daar zal ik alles aan doen’.

Hillary vond ik slecht reageren op de gelekte en verdwenen e-mails. Dit speelt nu onderhand al langer dan een jaar dus een passend, wellicht eerlijk? antwoord had toch inmiddels wel klaar kunnen liggen. Nu zegt ze dat er nooit iets van naar buiten is gekomen. Maar dat is nog geen excuus, dat is mazzel. Hoe groots zou het zijn om te zeggen dat het gewoon heel dom en stom was. En een goede les. Maar ze lult er om heen met vage antwoorden. Trump is eerlijk als hem verweten wordt dat hij gebruikt maakt van de mazen in het net als het om belasting betalen gaat. ‘Natuurlijk maak ik daar gebruik van. Het kan toch.’

De laatste vraag is of ze iets positiefs over elkaar kunnen zeggen. Clinton kiest flauw voor het complimenteren van zijn kinderen. Zij zitten in de zaal en niets maar dan ook niets laat zien dat ze blij zijn met dit compliment. Trump complimenteert haar met het feit dat ze nooit opgeeft. Eigenlijk ook het enige slimme wat je kan doen. De waarheid spreken. Zo simpel is het dus eigenlijk om kiezers voor je te winnen.

Ik hoop dat Trump ongenadig hard onderuit gaat bij de verkiezingen. Slecht nieuws als zo’n ongelikte beer aan de macht komt. Met Trump was het misschien wel duidelijker geworden en eerlijker wellicht want de Clintons hebben onderhand zoveel ervaring met het toedekken van de waarheid dat ze zelf het verschil niet eens meer weten. Maar toch hoop ik dat Hillary de nieuwe president wordt van Amerika. Zij is gewend om te lopen over de dunne lijn van redelijkheid en nuances. Trumps voeten en ego zijn te groot voor die verfijndheid die de wereld nodig heeft.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden