‘Dat zal allemaal best,’ zei Claudette

katRelativeren is een kunst. Dat heb je niet zomaar onder de knie. Hoe graag zou ik af en toe de boel niet eens de boel laten. Zoals deze kat doet, te midden van allerlei interessante issues, mijn lichaam laten zakken tussen rommel en rotzooi en dan gewoon maar wat liggen.

Uitgeteld zonder moe.
Opgeven zonder schuld.

30 augustus stond op mijn dagelijkse scheurkalender:

‘Dat zal allemaal best,’ zei Candide, ‘maar laten we aan onze tuin werken.’

Die zin bleef hangen in mijn hoofd, zonder te weten wie Candide is had ik direct sympathie voor hem. Zonder te weten waar het citaat vandaan kwam of in welke context het werd gezegd: hier kon ik wat mee. Misschien had zijn vrouw voorgesteld om het nogmaals te hebben over de zin van het leven. Of een vriend die met hem wilde sparren over teruggaan naar de bron. Of gewoon ingewikkelde dingen waar je je hoofd over breekt. (De zin komt trouwens uit ‘Candide ou  l’optimisme’ van Voltaire). Wat heerlijk om dan te zeggen: ‘dat zal allemaal best maar…’.

Ik neem me voor om het minstens een maal per dag te zeggen. ‘Dat zal allemaal best maar laten we werken aan de strijk, of aan het huis, of aan de nieuwe gordijnen die nog opgehangen moeten worden’. Filosofisch met een praktische inslag. Dan hebben we er ook nog iets aan.

(… maar ik wil nooit meer een scheurkalender. wat een gedoe elke dag. Als je het vergeet wordt het nog meer gedoe, moet je er meer blaadjes van af scheuren en dan toch weer kijken of je niets geweldigs hebt gemist. Zelfs een scheurkalender leidt tot verplichtingen. Bij mij.)

 

2 reacties

@nj@ 29 oktober 2016 at 09:01

Haha, herkenbaar Bettie. Wie zo’n scheurkalender heeft uigevonden….

Reply
Bettie 27 oktober 2016 at 18:27

Oh ja dat heb ik precies zo met een scheurkalender. Ik had er eentje met poëzie (gewonnen). Was irritant. Ook een heleboel gedichten trouwens.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden