Dampers versus rokers?

Ik heb ongelooflijk veel jaren gerookt maar eind januari 2013 ben ik gestopt. Gestopt met roken, niet gestopt met nicotine. Net zoals bij een veel eerdere poging hielp de nicotinekauwgom mij er doorheen. Maar wat je behoort af te bouwen, bouwde ik op. Zo dat ik, financieel, weer hetzelfde kwijt ben als toen ik rookte, lees: veel, heel veel. Er zijn voordelen aan kauwgom, het is veel minder slecht dan roken, je stinkt niet naar tabak, je huis is schoon, je hoeft niet naar buiten. Nadelen: je kan de godganselijke dag kauwgom kauwen, op de fiets, bij de dokter, op het werk. Je krijgt ontstekingen in je mond.
Deze week ben ik in Griekenland overgestapt op de e-smoker. Heerlijk. Kan en ga niets anders zeggen. Voel me helaas weer een beetje roker maar ik behoor me nu ‘damper’ te noemen. Dat klinkt aardiger en modieus. Heb me gek gegoogeld naar voor- en nadelen en dan kom je in een wereld terecht van manipulatie en bedrog. Van beide partijen, van onderzoekbureaus, regering (denk aan accijns), tabaksfabrikanten en ga maar door. Niemand is te vertrouwen en dat is best griezelig. Ik verwacht niet ergens te lezen dat de smoker gezond is. Mijn hersencellen werken nog, ik ben verslaafd aan nicotine maar zie wel mogelijkheden dit af te bouwen met mijn gadget. Het ‘gadgetgehalte’ van de e-smoker heeft ook een aantrekkingskracht en dat is gevaarlijk. Ik weet het allemaal wel.
Wat zeker is: de e-smoker mist heel veel schadelijke stoffen die in de sigaret zitten, onder andere teer en koolmoxide. De rook is waterdamp, er wordt niets verbrand. De liquids zijn van 0 tot 42 mg nicotine verkrijgbaar, je stinkt niet, je huis stinkt niet, je hebt geen asbak nodig, geen aansteker, je hoeft niet naar buiten.

Op het terras maken we vast een belachelijke indruk, vier volwassenen die aan het lurken zijn. De een zonder nicotine, de ander met. Maar allemaal genieten we. Hopelijk met reden. De Griekse apotheker!! waar we de dampers en vullers kopen, rookt zelf net zo hard mee, steun of valse verkooptechniek? Ik weet het niet.
De vereniging van dampers heeft het over beginners en die-hards. Belachelijk. Gewoon een nieuw speeltje voor fabrikanten en verslaafden.
I know en hopelijk zij ook. Ben gewoon een volwassen damper, met een (grote) behoefte aan genot.

2 reacties

Anoniem 29 mei 2014 at 17:26

Welke ‘anja’ is dit?

Reply
Anja 29 mei 2014 at 16:17

Annie, je bent toch een damper geworden 🙂 – voelt minder schuldig toch?

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden