COLUMN: Aerosolen, Neelan en Miniër

Ik kende het woord eerlijk gezegd niet: ‘aerosolen’. Maar ze beheersen plotseling mijn leven. Mijn dromen gaan over rondvliegende speekseldruppels en druppelisolatie. Woorden die nu horen bij het nieuwe normaal. Het is eigenlijk een wonder hoe we jarenlang onbekommerd, tussen ontelbare speekseldruppels in, vrij en zonder nare consequenties, konden bewegen.

Aerosolen zijn de bijna onzichtbare druppels die snel verdampen, maar even blijven hangen in de lucht. Dus als wij nietsvermoedend op anderhalve meter van elkaar door de stad lopen worden we zonder het te weten omhuld door zwermen aerosolen die neerdalen op haren, handen en huid.

Spreken is zilver

Die aerosolen ontstaan ook door het uitspreken van bepaalde letters. Bij het uitspreken van de P ontsnapt een plofje lucht tussen de lippen door, lucht met kleine speekseldruppeltjes.
Bij een S geeft de openstaande mond hen alle ruimte om de weg naar buiten te vinden. De K-klank spreken we uit met open mond waarbij we het verhemelte inzetten. Bij het uitspreken van het woord ‘corona’ kuchen we als het ware het virus uit. Hadden ze geen ander woord kunnen bedenken? Het C-woord is het meest uitgesproken woord van 2020!

In plaats van anderhalve meter afstand hadden we ook een groep neerlandici de creatieve opdracht kunnen geven om bepaalde letters te bannen. Ik durf het woord amper uit te spreken: letterdiscriminatie.
Corona werd Orona: niets aan het handje
Minister werd Miniër
Nederland Neelan
Het klinkt meteen al aardiger, zangerig, zacht.

Het meest gebruikte woord ter wereld is ‘ok’ (oké). Het zijn maar twee letters, waarvan de ‘o’ totaal onschuldig is maar toch als dommig aanhangsel zijn rol met verve speelt. Want bij ‘k’ zonder ‘o’ denken we aan hele andere woorden. Dus die ‘o’ is wel degelijk nodig als handlanger van het cororamonster.
Maar hoe en met wat vervangen we ‘oké’? Als ik naar de synoniemen kijk schiet dat niet op.
‘Best’, ‘Goed’, ‘Akkoord’, ‘top’, ‘puik’. De beste oplossing is, bedenk ik nu, om aerosolenletters te bannen is om ze gewoon weg te laten.
Oké, wordt dan ‘oé’, ik vind het lief.
Dan lopen we ook nog tegen woorden aan die zowel de K als de S en de P bevatten. Wat te doen met SPEK? We gaan toch gezamenlijk van het vlees af dus dat wijzigt zich vanzelf. Maar spekkoek moet blijven vind ik persoonlijk. Wil jij een plakje EOE of toch liever gewone ae (cake).

Zwijgen is goud

Natuurlijk is het onmogelijk. Om onze taal te ontdoen van de slechteriken. Er is maar een echte oplossing. Zwijgen. Laten we vaker zwijgen. Alleen maar dan iets zeggen als het niet anders kan.
De liefde kan je zwijgen, de lente ook, de zomer. Zelfs de winter kan je zwijgen.
Alles wat goed en zacht is kan je zwijgen.
Laat je ogen spreken, je lippen lachen, je tranen rollen.

2 reacties

Neeltje 21 juni 2020 at 09:21

Wat zijn je blogs toch uniek! Ik heb weer met verwondering je beschouwingen in mij opgenomen. En ik ga het zeker delen. Schrijven is dus voorlopig één van de meest veilige communcatie. We ontwerpen lipritsen, die alleen open mogen voor drinken en eten. En we leren gebarentaal, dat is ook een optie. Dan dansen we vanaf nu door onze gesprekken met elkaar.

Reply
Neeltje 21 juni 2020 at 09:22

Communicatie

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden