Code regenboog

Het was deze dagen weer zover. Nederland was in de ban van code ‘regenboog. Mooie kleuren met onheilspellende waarschuwingen. Meestal voor het weer, helaas de laatste jaren ook voor terreur.

Op vijf december was het ook niet best. Ik krijg dan altijd de gedachte: ‘laat er vandaag niets ergs gebeuren in een familie. Van een gezin dat zich verheugd op een kinderfeest’. Een rare gedachte omdat het elke dag vreselijk is. Maar in december mogen geen nare dingen gebeuren. Is er iemand met wie ik dat regelen kan?

Sneeuw

Pakken sneeuw lager er zelfs in Den Haag. Ik zakte zowaar tot kuithoogte door het prachtige wit. Als zo’n wollig tapijt  er ligt kan ik er van genieten. Ook als ik vanuit mijn woonkamer, kaarsjes aan, warm, naar buiten staar en kijk naar de vlokken wit die naar beneden dwarrelen kan ik een gevoel van welbehagen niet ontkennen. Dit is vrede.
Ami, onze hond, moet wel naar buiten. Ik ben niet zo van buiten maar met laarzen aan, dikke jas, gaan we natuurlijk toch. Ami is twee en heeft nog nooit sneeuw onder haar pootjes gevoeld. Ze geniet. Ze springt als een jong hertje omhoog en is zo blij dat ik blij word. Ze eet sneeuw alsof haar leven er van afhangt. Plassen en poepen is ineens bijzaak geworden, voor haar dan. Ze snuffelt wel maar vooral in koude zaligheid. Ik schop wat sneeuw voor haar weg en als de jonge hond die ze is, gaat ze erachter aan. Blij en opgewekt komen we thuis.

Speelparadijs

Ik sprak net iemand over blij worden omdat iemand anders blij is. Zij gaf het voorbeeld van met je kind naar een speelparadijs gaan. Waar je gek wordt van het gegil van kinderen. Waar de lucht van plastic en vochtigheid je neus onaangenaam prikkelen. Waar eigenlijk het hele concept van ‘speelparadijs’ je tegen staat. Maar dan kijk je naar je dochtertje die lacht, lacht, lacht. En jij kijkt naar haar en je lacht ook en je wilt nooit meer weg uit dat paradijs.

Code rood of groen

Zodra iets een code krijgt dan dreigt er gevaar. En ik begrijp dat we gewaarschuwd moeten worden. En dat je beter niet onderweg kunt gaan als het niet nodig is. Maar zo’n code geeft een onplezierig gevoel. Noem het dan ook ‘code zwart’ en code ‘zwaar’. Bewaar code rood of groen voor kerst. Code wit en rood samen is Sinterklaas. Code goud is speelparadijs. Code wit is sneeuw. Plezier, lachen, vallen en weer opstaan. Code grijs is uitgebluste sneeuw. Zo’n beetje wat ik nu zie als ik naar buiten kijk. Maar dat zal Ami een worst zijn.

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden