Bucketlist

Je hebt veel programma’s over de dood op televisie. Of er gaan gewoon mensen dood die niet dood hadden mogen gaan. Dan wordt er gesproken over een bucketlist. Om de reis van je leven te maken of andere fantastisch, adembenemende dingen te doen. Ik heb geen bucketlist.

In het programma De reis van je leven, maken mensen die ongeneeslijk ziek zijn, prachtige reizen met vrienden. Het is mooi om naar te kijken, hartverwarmend triest ook. Het meisje dat veel te jong is en dood zal gaan, kan veel dingen van haar lijstje strepen.
Renate Dorrestein, die deze week overleed, had geen bucketlist. ‘Ik heb altijd gedaan wat ik wilde’.

Onbereikbare doelen

Vriendin en ik spraken er over. Wat zou jij nog willen doen? En beiden wisten we het niet. Ik heb geen bucketlist van bereikbare doelen en ik ben van mening dat als er iets op je bucketlist staat, het in principe haalbaar moet zijn.

Mijn bucketlist bestaat wel maar er staan dingen op die niet zomaar te regelen zijn of te koop zijn.
Neem zoiets als echt heel mooi zijn en nog leuk ook. Gisteren bij Pauw zaten twee stralende meiden lesbisch te zijn. Ze hebben een eigen Youtube-kanaal ‘Ik vrouw van jou’. De hele tafel was onder de indruk. De meiden vonden het heel raar dat tegen hen gezegd wordt: ‘Jullie lesbisch? Dat had ik nou nooit verwacht’. De tafel knikt, want ja, zo zit de wereld in elkaar. Het trieste is dat het als een groot compliment bedoeld is. Als je niet verwacht dat iemand lesbisch is dan zeg je eigenlijk dat iemand te leuk, te mooi, te normaal is.

Het grootste compliment dat ik ooit kreeg was: ‘van jou weet ik het niet, het zou allebei kunnen’. Heel stiekem vind ik dat echt een compliment. Trouwens, ik heb geen kort haar omdat ik lesbisch ben. Ik heb kort haar omdat ik klote haar heb.
Dat zou zomaar nummer twee op mijn lijstje kunnen zijn: een weelderige haardos waar je van alles mee kan.
Nummer drie zou dan moeten zijn dat ik ook zo handig ben dat ik er van alles mee kan of 4) je helemaal niet handig hoeft te zijn omdat je haar altijd goed zit en goed staat.

Scoren

Mijn bucketlist staat vol met wat ik eigenlijk ‘scoren’ zou willen noemen. Scoren in de liefde (heb ik), scoren in rijkdom (heb ik), scoren in vriendschap (doe ik).
Maar ik heb nog wel wat wensen…
Zo zou ik graag geretweet worden omdat ik het meest grappige heb gezegd en dus gedacht, dat ooit verzonnen is.
En dan niet omdat ik dood ga.
Of dat mijn blog plotseling nog meer gelezen en gewaardeerd wordt.
Dat mijn moeder er weer is.
Dat ik een lied schrijf dat door iedereen gezongen wordt.
Dat ik had geweten of ik een goede moeder was geweest.
Dat de gedichten uit mijn pen stromen.

Maar het hoogst op mijn bucketlist staat dat ik het vermogen zou willen hebben om overal en altijd mezelf te zijn. Zonder bezwaren, zonder schuld. Tevreden en blij. Mijn top reis zou niet naar ergens buiten zijn maar naar ergens binnen.
En ik geloof dat ik dat nog enger vindt dan vliegen.

 

4 reacties

Ageeth Mooij 13 mei 2018 at 11:06

Ik heb ook geen bucketlist, daar zou ik stress van krijgen!
Maar zou ik er een willen, dan staat schrijven zoals jij bovenin. Ik probeer te ‘schrijven’ met foto’s.

Reply
Nicole Orriëns 11 mei 2018 at 09:20

Wat een mooie post. Ik heb ook geen bucket list. Ik vind mijn leven fijn zoals het is.

Je zin: ‘Ik heb kort haar omdat ik klote haar heb,’ kan zo op een tegeltje vind ik : )))

Reply
Anoniem 11 mei 2018 at 08:11

Als een kindje geboren wordt, gaat men veel dingen van te voren voorbereiden dit is ook normaal tegenwoordig. Dit hoort ook bij de dood moet gewoon kunnen. Ik heb het regelmatig over. Wat een mooi verhaal Anja.

Reply
Neeltje 11 mei 2018 at 07:54

Een prachtlijst en een prachtblog!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden