Bridegroom: indrukwekkende en hartbrekende documentaire

bridegroomTwee mooie jongens, mooie mensen. Shane worstelt al snel met het idee anders te zijn dan anderen, en dat niet te willen. Tom, is alles wat ouders van een zoon kunnen voorstellen: innemend, mannelijk, slim, talentvol, knap en altijd vrolijk.

Beide jongens vertrekken vanuit hun geboorteplaatsen naar Californië. De plek op aarde waar je gewoon kan zijn wie je bent. Ze ontmoeten elkaar en direct is er die enorme verbondenheid en een enorme liefde en respect voor elkaar.

Eind goed. Al goed. Nee. Natuurlijk niet. Soms worden er engelen naar aarde gestuurd voor grotere redenen dan mens-zijn. Zo’n engel was Tom. Tijdens een fotosessie met een vriendin valt Tom van het dak en overlijdt aan zijn verwondingen.

De documentaire laat zien hoe de ouders van beide jongens met dit gegeven omgaan. Het grijpt je naar de keel om te zien hoe bekrompenheid, van liefde iets lelijks en vulgairs kan maken. Hoe in de naam van God beslissingen worden genomen waar een normaal mens niet mee zou kunnen moeten leven. Maar sommige mensen wel.
Wat volgt is het ontkennen van een liefdesrelatie van zes jaar, een gezamenlijk huis, inkomen en leven. Alleen geen boterbriefje want dat mocht nog niet in 2011. Ik vertel hier het verhaal zonder angst de clou te verklappen want de documentaire gaat over de clou, het missen van de clou, het stukmaken van waar het omgaat in het leven: liefde. Shane bezoekt later het graf van zijn man. Ironisch beeld. De ouders van Tom hebben alvast hun eigen graf klaar laten maken aan weerszijde van hun geliefde zoon. Ineen geklemd tussen de stenen fundering van de toekomst ligt Tom daar nog steeds vastgehouden door de tijd die nog moet komen.

Als je denkt dat de documentaire afgelopen is word je verrast door al die beelden van mannen en vrouwen die van elkaar houden. Van woorden. Van gedachten. En natuurlijk grijpt het mij aan, als lesbische vrouw. Samen met mijn vrouw op de bank en de hond in haar mand. Natuurlijk grijpt het ons aan. Ik zou willen dat het iedereen aangrijpt. Man, vrouw, blank, wit, hetero of niet. Je zou willen dat je als hetero stel zo’n vorm van liefde mocht ervaren.
Kijk en laat je raken. Netflix.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden