Bouwstof en neusvocht

Een nieuwbouwhuis heeft vooral veel bouwvocht en bouwstof. Een ochtend rondwandelen door de woonkamer maakt zwarte schoenen grijs en Ami, onze dikbevachte hond ziet eruit alsof haar bontje met droogshampoo is behandeld.

Gisteren gingen we bewapend met stofzuiger naar ons appartement. De nutteloze wachttijd op allerlei werkmijnheren konden we goed gebruiken. Ik ben snipverkouden. Vriendin heeft liefdevol het virus op mij overgedragen. Maar op de een of andere manier werkt een verkoudheid niet fijn met fijnstof. Ik weet niet of er in het Guinness World Records het maximaal aantal niesen staat dat een mens binnen vijf minuten kan produceren… ik had gewonnen.

Meetmijnheer

De opmeetmijnheer is er. Mijn niesbuien maken het onmogelijk om met hem te communiceren zodat ik op alles ‘ja’ knik. Doe maar gewoon. Geen idee hoe het straks gaat worden. Even daarvoor is onze stofzuiger ontploft. Als we de zak verwijderen komt alle stof met dezelfde vaart weer terug de kamer en stofzuiger in. Waar hebben we ook weer die extra stofzuigerzakken? O ja, opslag. Vriendin koopt nieuwe waarna we met frisse tegenzin verdergaan.

4000 liter vocht en nog wat

Wist je dat een nieuwbouwhuis zo’n 4000 liter bouwvocht bevat wat er uit moet? Met mijn onophoudelijke niesbuien erbij schat ik het al snel op een duizend liter meer. De kriebels houden niet op. Water stroomt uit neus en ogen. Ik heb er genoeg van. ‘We gaan’ deel ik verbaasde Vriendin mee. Dit kan niet gezond zijn, denk ik als ik door het raam naar de werklui kijk die dagen achtereen in die lucht moeten werken. Ik google op ‘bouwstofzuigers’ en ja, die kan je gewoon huren.

Opstookprotocol

De opmeetmijnheer heeft mij ook nog het opstookprotocol meegegeven voor de vloerverwarming. ‘Lees het een paar keer, dan snap je het wel’. Ik lees het een paar keer en snap er niets van. We moeten iets doen met allerlei dingen, graadje erbij, graadje eraf, watertemperatuur hoger en lager, afkoelen en opwarmen en dat twee keer. Het opstookprotocol werkt vooral goed voor mijn slechte humeur.
Een dag later is het niesen nog niet opgehouden. Het bouwstof heb ik met mijn eigen fysieke stofzuiger opgesnoven en daar was die niet voor bedoeld. Geen idee hoeveel niesen afdoende blijken te zijn.

Een gewone mevrouw

En volstrekt niet feministisch en natuurlijk ook niet waar, maar soms denk ik was ik maar een gewone mevrouw geweest, getrouwd met een gewone mijnheer die handig is en technisch, die boilers begrijpt, leidinkjes verlegt, die geen instructies hoeft te lezen omdat hij het weet. Die pompiedompiedom, zelf een bouwstofzuiger bezit en zegt ‘schat, ga jij maar een jurkje kopen of zoiets’.
Hier moet ik zelfs om lachen.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden