Boer zoekt vrouw – En ze leefden nog lang en gelukkig

Heerlijk was het om de laatste weken te schrijven over de boeren en de vrouwen. Om de pijntjes en ongemakken te zien. De ‘dusjes’ te beschrijven, de opgelopen blauwtjes te aanschouwen.

Maar nu, de finale, nu is alles ineens goed. Als er iets fnuikend is voor een boek, een film of een televisieprogramma dan is het wel dat ‘alles goed is’. Oh, zeker heb ik gisteravond met plezier gekeken en ben ik blij geweest voor Olleke Bolleke maar dit had niet zes weken moeten duren.

Drama
Elke schrijver weet dat een boek niet gelezen wordt als alles alleen maar goed is. Wie wil er driehonderd pagina’s lezen dat ze verliefd zijn en van elkaar houden? Niet toch.
In het echte leven is het anders hoor. Daar wil ik wel driehonderd jaar alleen maar ‘goed en lief’. Mij hoor je dan niet.
Maar in dit blog vlieg ik nog even snel langs alle boeren en hun vrouwen. Als een soort vaarwel en de wens dat ze nog lang en gelukkig zullen leven.

Olke
Olke, de grote Fries, heeft uiteindelijk zijn lief gevonden dicht bij huis. Een leuke vrouw, een blije boer. Niets meer aan doen zou ik zeggen.

Mark
Was leuker met baard maar mag er nog steeds zijn. Net zoals de andere boeren is hij vooral zichzelf tegen gekomen en daarna zijn leuke dierenarts. Een leuk stel. Niets meer aan doen.

Herman
Hij weet nu wat liefde is en ik vermoed ook dat zij voor altijd bij elkaar blijven. Dat is ook goed. Herman was vooral blij dat hij helemaal mocht zijn wie hij was. Behalve dan dat hij eerst naar de kapper moest en wat kleding kon gaan kopen. Maar Herman, dat heeft je goed gedaan. En verder hoeft er niets meer aan gedaan te worden.

David
Leuke, olijke, bruinogige David. Blij met zijn meisje. Meisje blij met hem. Punt.

Riks
Dus. Ja, ook Riks heeft zijn meisje. Hij had haar eerder weggestuurd maar toen ineens realiseerde hij zich wat ze eigenlijk voor hem betekende. Hij pinkte een traantje weg.

De mooiste zin kwam van Olke. Op de vraag waarom het voor hen zo bijzonder was om mee te doen met Boer zoekt vrouw, zei hij: het mooiste was dat ik gewoon mocht kiezen.

Die eerlijkheid vond ik mooi om te zien. Want hoeveel mensen, mannen en vrouwen, zouden dat ook niet willen. Kunnen kiezen en dan nog wat overhouden ook.

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden