Beter een goede buur dan een verre vriend

Je hoort wel eens verhalen of ziet ze weleens voorbijkomen in een of ander televisieprogramma waarin buren elkaar het leven en wonen onmogelijk maken. Buren, je kiest ze zelf in de meeste gevallen niet uit dus mag het een wonder zijn dat ik met mijn vele buren het altijd getroffen heb.

In een niet zo’n keurige straat in Den Haag trok de oude overbuurvrouw graag haar shirt omhoog om met ontblote borsten de wijk ‘goeiemorrege’ te wensen. Als je terug zwaait is er niets aan de hand. Ook niet toen ze mij ervan beschuldigde de kat van vier hoog naar beneden te hebben gegooid. Punt was: er was geen kat en er was geen vier hoog. Dus dan zwaai je en is er niets aan de hand.

Sinds een maand of vijf wonen we in Rijswijk. Nieuwe buren en weer allemaal fijne buren. Misschien is een tijdspanne van vijf maanden te kort en moeten we de winter afwachten maar ik verwacht van ‘ons’ geen gekke dingen.

Oudburen

Gisteravond kwamen onze oud-buren langs om het huis (en hopelijk ons) te bewonderen. De buren van links en van rechts van ons. Grappig is dat we in de tien jaar dat we op het vorige adres woonden nog nooit één gezelligheidsstap bij de buren naar binnen hebben gedaan of vice versa. Verder dan het befaamde kopje suiker lenen kwamen we niet en de jaarlijkse belofte ‘we maken binnenkort een afspraak voor een gezellig samenzijn’. Sterker nog, ik wed dat de buren nog nooit bij elkaar in de auto hadden gezeten dus een spannende avond, gisteren 🙂

Beter zo

Misschien is het beter zo. Om als buren elkaar echt goed te leren kennen als je niet meer naast elkaar woont. Eén van de buren opperde om een app-groep van oud-buurtjes te maken. Ik zie daar toekomst in. Het wordt na zestien verhuizingen wel een grote oud-buurtjes-groep. En wat doen we dan met ‘beter een goede buur dan een verre vriend’?

Tien jaar in een mensenleven is een aardige tijd. Met een beetje geluk maak je zo’n periode een stuk of zeven/acht keer mee in je leven. Dus als je terug kan kijken op tien fijne jaren woongenot met dank aan buren, ben je een gelukkig mens.

Blogburen

Na- en voordeel van goede of slechte buren: ze weten dat ik blog.

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden