‘Beter een dode zoon, dan eentje die homo is’

Brazilië heeft een nieuwe president: Jair Bolsonaro, de Tropische Trump, zoals hij al wordt genoemd. Zoveel landen hebben in deze tijd leiders die zich ongegeneerd uitlaten over wat volgens hen de norm zou moeten zijn. En o wee, als je die norm nooit zult halen.

‘Beter een dode zoon dan eentje die homo is’, het is maar één van de uitspraken die Bolsonaro hardop zegt. ‘Ik heb vijf kinderen. Vier van hen zijn zonen. Bij de vijfde had ik een zwak moment, dat werd een meisje’. Nog zo eentje die op een tegeltje past volgens de oud-militair. Ondertussen hebben veel vrouwen en homo’s op deze man gestemd. Als je maar ongelukkig en ontevreden genoeg bent, verschuiven je eigen morele regels blijkbaar.

Steve Anderson

Deze week was er ook veel ophef over een aankomend bezoek van de Amerikaanse prediker Steve Anderson. Volgens velen mag hij ons land niet bezoeken. Dat gaat mij veel te ver, ook in ons land zelf wonen genoeg van die hypocriete gekken. Anderson vindt dat alle homo’s, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd. Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida reageerde Anderson verheugd. Alleen vond hij het jammer dat er niet meer doden waren gevallen.

In het programma Beau Five Days inside, bezoek Beau van Erven Dorens Kenia waar 1,6 miljoen mensen met hiv zijn geïnfecteerd. Een derde van deze infecties treft homoseksuele mannen en sekswerkers. De jongens zijn verstoten door hun familie en leven gedwongen samen in een huis waar ze als sekswerkers hun dagen doorbrengen. De trieste verhalen die ze vertellen zijn pijnlijk en voor mij onbegrijpelijk.

Ik kan er niet bij met mijn hoofd en hart

Het feit dat ik als lesbische vrouw dit verhaal deel heeft eigenlijk niets te maken met mijn lesbisch-zijn. ‘Dit gaat niet over mij’. Heb ik geluk? De juiste mensen om me heen? Het goede land gekozen om in geboren te worden? Ja. Ja en ja.

Veel van de homohaat wordt gevoed door christelijke normen. Het zou niet mogen, verkeerd zijn of erger nog, slechter dan slecht. Laten we er even van uit gaat dat God bestaat. De man of vrouw die het voorbeeld zou zijn voor de kleine ‘man’. Waarom heeft hij dan zoveel ‘fouten’ gemaakt en toegestaan? Als je niet van seks zou mogen genieten waarom heeft hij dan zoveel mogelijkheden gegeven om genot te ervaren?

Wat is er zo bedreigend?

De mannen die ik hier noem en we kunnen allemaal wel een lijstje maken met mannen en vrouwen die iets vinden van ons, homo’s. Waarom is er zoveel haat en weerzin tegen mensen die gewoon houden van iemand. Man, vrouw, vrouw, man. Wat maakt het allemaal uit. Wat doet het er toe. Wat maakt jou zo bang dat je de wereld wilt indelen in zwart en wit, in goed en slecht. Alsof de hele wereld spontaan gay zou worden als het oogluikend zou worden toegestaan. Jij zelf misschien wel met je latente gevoelens van foute liefde.

De leider van een land, van een volk, zou iemand moeten zijn die hart en hoofd gebruikt om te verbinden. Maar helaas zijn het vaak kleine mannen die op hun tenen lopen en grote, lelijke dingen schreeuwen. Die het liefst met een wapen in de hand zelf de boel regelen.

En ze zijn gekozen. Dat is pas echt iets om je zorgen over te maken.

2 reacties

Berber 28 april 2019 at 14:10

ik vind iemand aardig of niet aardig. het gaat om de persoon.
en die 2 presidenten vallen dus onder “niet aardig”.

Reply
Vlasje 27 april 2019 at 16:33

Er is zoveel weerzin tegen mensen die anders zijn, anders geloven, anders denken of leven. En ik snap nog steeds niet waarom.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden