At your ???? service

Gisteren had ik een gesprek over de digitalisering van alles om ons heen. Om het ‘gemak’ dat ons wordt geboden, de blije consument. Maar hoe blij worden we er echt van?

Het ging over de bibliotheek. Waar je tegenwoordig alles digitaal kan regelen, van boeken lenen tot boetes betalen. Maar dat je heimelijk verlangt naar die bibliothecaresse die jou bij de hand neemt en ‘het’ antwoord weet op een boek dat jij zoekt voor je kind.

Of dat je ergens gaat tanken en je alles zelf kan doen. Makkelijk. Maar dat je verlangt naar dat mannetje of vrouwtje die het voor je doen. Geen gedoe. Praatje maken, betalen en gedag zwaaien.

Of dat je in een groot ziekenhuis bent waar je je via informatiepalen kan/moet aanmelden. Met je paspoort of ander identiteitsbewijs waarvan jij niet in een keer begrijpt of het er linksonder, rechtsonder, rechtsdraaiend of linksdraaiend onder moet. Dat er dan een aardig mevrouwheer naar je toe komt en je helpt.

Of dat je op je werk gewoon kan vragen om een nieuwe pen of schrijfblok zonder dat je online een ingewikkeld formulier moet invullen en maten en kleuren moet ingeven. Maar dat er een collega het regelt.

Gemak of ongemak

Op mijn vorige werk werd alles in het werk gesteld om het de medewerker makkelijker te maken. Alles maar dan ook alles kon je online regelen. Wow. En ik geloofde het ook heel lang. Schreef er zelfs stukjes over, jubelend en enthousiast. Totdat ik me realiseerde dat het voor niemand makkelijker werd behalve voor het bedrijf zelf. En lees vooral ‘makkelijk’ als ‘goedkoper’.

Een echte glimlach

Ik verlang soms naar een echte glimlach van een echt mens. Natuurlijk kunnen we smileys toevoegen aan een geautomatiseerd bericht. We kunnen zelfs doen alsof het echt voor jou alleen bedoeld is: Dank je wel “voornaam”, dat heb je geweldig gedaan 🙂
Maar als je je echt realiseert dat het allemaal ‘bedacht’ is en dat zelfs een emotie bestuurd wordt door enen en nullen, dan is het toch een koude kermis. En wie is de nul?

Een fijne constatering vind ik dat echte mensen nodig blijven en laat dat nou goed uitkomen:
er zijn er namelijk nog heel veel van.

1 reactie

Irene 30 september 2019 at 15:45

Big smile

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden