Amor Fati

Geen boekbeschrijving want verder dan de korte inleiding ben ik nog niet gekomen. Direct gegrepen door ‘Amor Fati’. De kwestie van het geslaagde leven komt op scherp te staan als bij filosoof André de Vries kanker wordt geconstateerd. Het dwingt hem om zijn toekomstverwachtingen bij te stellen. Vriend Andre de Vries gaat in gesprek met hem.

Op een dag, zo schrijft Nietzsche in ‘Die fröhliche Wissenschaft’, staat er een demon naast je, met een briefje in de hand. ‘Dit is een ticket van het volgende leven’, zegt de demon. ‘Maar het is precies hetzelfde leven als jij nu leidt. Wil je het ticket hebben of niet? Jij moet beslissen. Als je in staat bent te zeggen: ‘Ja, nog duizend keer’, heb je amor fati, dan ben je in staat je lot te omarmen.”

Hier bleef ik dus hangen. Bij die vraag over het ticket naar je volgende leven dat eender zal zijn als het leven dat je laat. Wat zou ik antwoorden? Wat zou jij antwoorden?

Voor mij staat die vraag min of meer gelijk met wat zou je veranderen als je een miljoen euro krijgt? Natuurlijk moet je deze vraag dan weer even vertalen naar: zou je wezenlijk gelukkiger worden met dat miljoen?
Antwoord
Ik kan oprecht ‘nee’ zeggen. Ik zou niet wezenlijk gelukkiger worden. Ik zou wellicht andere mensen gelukkiger kunnen maken, zodat zij geen zorgen meer hebben maar aan mijn geluk zou het niets toevoegen. Aan mijn ongeluk ook niet.
Ik had nog nooit van Amor Fati genoemd maar wat een prachtige uitdrukking is dat. Als ik er op google lijk ik bijna de enige die het woord niet kent. Dichter Judith Herzberg schreef een bundel met die titel. Er zijn yoga-scholen met deze naam. En ik was in het ongewisse.
Tabula rasa
Ooit werd ik ook geraakt door ’tabula rasa’. Net zo mooi als Amor Fati. Twee begrippen die een hele wereld van levensbeschouwing in zich meedragen. Zo weinig woorden nodig voor zo veel dat we niet weten.

Ik ga dat boek lezen. En leren.

1 reactie

izerina 9 juni 2017 at 21:31

Bedankt. Ik ga dat boek lenen

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden