Als (oude) dromen zeer gaan doen

The Voice Senior. Ouderen die nog één keer hun kansen willen pakken, nog één keer shinen of misschien wel voor het eerst shinen. Wat een mooie verhalen vertellen hun gezichten, hun lijven en hun ogen. Soms ontroerend mooi, soms ontroerend triest.

Eigenlijk gunde ik ze allemaal stoelen die omdraaiden omdat ze, of ze nu wel of niet mooi zongen, het waard waren om gezien te worden. De dame, waar geen stoel voor draait, in een prachtige ‘Marlies Dekker-bh’ onder een mooi rood blouseje. Die dame die vroeger hits scoorde, die gekend werd, wordt door niemand meer herkend. Het doet zeer om naar haar te kijken als ze vraagt ‘ken je me niet meer dan’… De onthutsende blik van vergetelheid. De stem die hapert en waar nog een schijntje van vroeger in doorklinkt.

Mannen winnen

Mannen winnen (ook) op latere leeftijd. Whats new? Maar eerlijk is eerlijk, de mannen zien er allemaal uit om door een ringetje te halen en hun stemmen klinken nog steeds vol en vol bravoure. De tachtigjarige Amsterdammer die op z’n Amsterdams grappig is. Bijna tot ergernis grappig totdat hij vertelt dat hij zijn vrouw negen maanden geleden los heeft moeten laten. Hoe hij niet zonder haar kan, zij zijn licht en leven was. En dan weer gaan zingen.

Vrouw en moeder

De vrouw van eenenzestig. Te jong eigenlijk voor een Voice Senior. Een door haar opvoeding meegegeven jazzverleden. En dan bevallen van een zwaar gehandicapt kind waar ze in haar eentje voor heeft gezorgd totdat hij overleed. Dat het nu haar tijd was en wat had ze gelijk. Zo mooi kan jazz zijn. Zo breekbaar ook.

Dromen

Ik had ook dromen. Wanneer ben je te oud om nog dromen te hebben, tot wanneer zijn ze geldig? Wanneer klinkt een droom nog geloofwaardig en wanneer beginnen dromen pijnlijk te worden. Zomaar een vraag van een dame op zekere leeftijd.
Eén ding had en heb ik me voorgenomen. Om geen spijt te hebben van iets niet gedaan hebben of verkeerd gedaan hebben. Spijt dat niet meer te herstellen is, is zinloos en maakt je lam. Ik blijf dromen over wat er nog zou kunnen gebeuren als ik mijn best doe of als ik geluk heb. Alleen ‘dromen voor later’ is er niet meer bij. Morgen is ver genoeg.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden