Alive and kicking

Gisteravond hadden we bezoek, oude vrienden van mijn ouders. En als ik zeg ‘oude vrienden’ dan heb ik het ook over de twintigers die zij toen waren. Mijn ouders zijn er al een tijdje niet meer dus hoe bijzonder is het elke keer als we elkaar ontmoeten.

Dit blog heet niet voor niets ‘Alive and kicking’ want dat zijn ze en hoe. De reizen die ze maken, de weekenden die vol zitten als bij jong volwassenen, de lach die regelmatig door de kamer schatert.
Zij zijn 55 jaar getrouwd. En zij zegt: ‘die 60 die gaan we makkelijk halen’. Onbevangen en zonder voorbehoud. Hoe mooi sta je dan in het leven? Als ik gisteren nog schrijf over een opleiding die een bepaalde periode duurt en hoe spannend ik het vind om een  jaar vooruit te kijken, kan ik hier een voorbeeld aan nemen en dat doe ik ook.

Er tussen in

Meisjes van dertien. Dat liedje van er tussen in hangen en er net nog niet bij horen. Meisjes van vijftig en zestig hebben dat ook. Soms voel ik me ook ergens in het midden staan. Met aan de ene hand collega’s van net twintig en aan de andere hand die mensen die al lang met pensioen zijn. Alleen als je dertien bent is het nog een ding. Nu helemaal niet meer. Met allebei voel je verwantschap. Want twintig… ‘been there done that’. En verderop, ach, je glijdt van het ene moment in het andere.

Jeugd

Vriendin vertelt over vervelende jongeren in de bibliotheek. Die boeken over de balustrade flikkeren en jou uitdagen om vooral jezelf te verliezen zodat zij dat kunnen filmen. En aan tafel spreken we over de tijd die veranderd is. En dan kun je er voor kiezen om deze vervelende hangjongeren als voorbeeld te nemen maar ik neem liever andere jongeren als voorbeeld. Die zijn er ook. Die super gemotiveerd, betrokken en aardig leven.

En zo kun je ook op twee manieren naar ouderen kijken. Een voorland zien van niets meer kunnen en van eenzaamheid of van mensen die meegaan met de stroming.
En ik weet wel, een beetje geluk, een beetje gezondheid, een beetje langer samen kunnen zijn: het helpt allemaal. Maar het is ook iets wat je zelf kunt veranderen, denk ik. De zon blijven zien ook als het regent. Zonder zon, binnen en buiten je, is er niet veel aan. Ik ga hier niet beweren dat ik dat kan. Maar je bent nooit te oud om te leren en mooie voorbeelden te herkennen als je ze ziet.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden