Aeron Swartz: idealist in de verkeerde wereld

Aeron Swartz is een opvallend Amerikaans jongetje. Mooie bruine ogen, sluik zwart haar en extreem intelligent. Hij is gek op computers en gaat aan de slag met programmeren. Dat kan hij goed, dat kan hij heel goed. Hij bedenkt RSS, hij bedenkt als veertienjarige zo veel handige programma’s dat grootheden hem in hun team willen. Maar Aeron heeft andere plannen. Hij begrijpt niet waarom er op het internet een groot slot is gehangen. Waarom je als amerikaan moet betalen om bij wettelijke en juridische stukken te komen. Pacer is de naam van een log, amerikaans netwerk waarop miljoenen documenten staan waar iedereen eigenlijk vrij inzicht in zou moeten hebben. Je hebt wel inzicht, maar voor 10 cent per gedownload document. Een business waarin miljoenen, miljarden in om gaan. Natuurlijk gaat Amerika dat niet vrijgeven.

Maar Aeron is slim. Hij krijgt het voor elkaar om miljoenen pagina’s te downloaden totdat men er lucht van krijgt en hij geen toegang meer heeft tot Pacer. De New York Times bericht er over, de FBI bemoeit zich er mee en er hangt Aeron een zware straf boven het hoofd. in afwachting van het proces gaat Aeron door. Hij ontdekt dat er ook nog eens miljoenen wetenschappelijke tijdschrijften en artikelen zijn die met belastinggeld zijn gemaakt maar waar ook geen hond bij kan. Alleen als je het kan betalen. Arme studenten uit India missen zo de boot. Onrechtvaardig vindt Aeron.

Hij besluit Jstor aan te pakken. Jstor is een van de grote bedrijven die de macht hebben over al die wetenschappelijke feiten. Aeron hackt het systeem van Jstor maar wordt gefilmd tijdens het omwisselen van een harddisk. De Secret Services en president Bush menen deze zware criminaliteit te moeten stoppen en komen met een nieuwe wet. Obama gaat later door op die ingeslagen weg want hackers zijn gevaarlijk.

Om een lang verhaal ernstig kort te maken: Aeron pleegt zelfmoord op 26 jarige leeftijd. Niet opgewassen tegen de straf die hem te wachten staat: 36 jaar in de cel.

Een kind met te veel intelligentie en sociaal gevoel in zijn donder wordt door de amerikaanse staat vermoord omdat het kapitaal beschermd moet worden.
Hackers zijn net mensen, je hebt goede en slechte. De hele wereld kan er zijn voordeel mee doen maar niet als regeringen bang zijn om ontmakserd te worden. En ik ben niet gek, het gebeurt hier net zo goed. Pappen en nathouden. En een bevolking die het allemaal wel best vindt.

Wanneer worden we wakker uit onze armzalige leventjes? Aeron Swartz was misschien nog wel groter dan Steve Jobs of Bill Gates. Hij wilde er alleen niet rijk van worden.

 

1 reactie

Anoniem 28 november 2014 at 16:45

Te Waanzinnig voor woorden …..

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden