‘Aardige meisjes’

Zo zien ze er uit. Twee blonde meisjes/jonge vrouwen die voor ons op het terras zitten.
Blonde, lange haren. Onderuit gezakt met de benen languit op de stoel voor hen. Grote zonnebrillen waarachter opgemaakte ogen groot de wereld in kijken. Gelipstifte monden die niet stil staan. Ze kwebbelen wat af. Tegen elkaar maar vooral over anderen.

Ik heb tijd om ze gade te slaan. Een vrouw loopt naar hun tafeltje en vraagt of zij de menukaart even in mag zien. Dat mag. De vrouw geeft de kaart terug, bedankt en loopt verder.

‘Zeker te min voor haar’, zegt de één.
‘Muts’, zegt de ander.

De serveerster loopt naar de vrouwen toe en vraagt excuus omdat het wat langer duurt. Ze glimlachen naar haar. Als deze vrouw wegloopt proesten ze het uit. Wat een bak.

Er loopt een meisje voorbij. Ze kijken haar aan en kijken dan even naar elkaar. Weer die lachbui. Allemachtig wat zijn zij geweldig, zeker als ze naar dat zielige meisje kijken.

Ik ken dit soort vrouwen. Helaas. Lang geleden op het werk waar ik nu werk waren er ook twee meiden die leefden van het ongemak dat ze anderen konden bezorgen. Ik vroeg me toen al af waarom dit gedrag? Wat geeft het ze om zich zo te gedragen? ‘Het zal met hun eigen onzekerheid te maken hebben…’, zegt de psycholoog. ‘Het geeft hen een gevoel van macht… ‘, zegt de socioloog. ‘Het gaat wel over…’, zeggen de ouders.
Ik vrees dat het te laat is. Als je rond je twintigste nog zo onuitstaanbaar gedrag laat zien, word je dan ooit nog volwassen?

Ze hebben alles mee om een gaaf leven te krijgen. Nu nog leren om daar niet eerst anderen voor neer te maaien.

 

2 reacties

Marijke 23 mei 2012 at 11:15

Ik ken ook dergelijke dames, die iedereen die niet voldoet aan hun “ideaal” belachelijk maken. Oude mensen vinden ze lastig en zouden zich eigenlijk niet mogen vertonen, als ze dood gaan is dat niet erg want ze zijn toch oud enz. Tot het moment dat ze in hun directe omgeving iets meemaken en dan gaan al hun vooroordelen ineens niet meer op. Helaas beperkt zich dat dan tot alleen die situatie. Ik zie het als onbenul en oppervlakkigheid, maar ze beseffen niet hoezeer ze mensen kunnen kwetsen. Ondanks hun leeftijd (ongeveer 30 jaar) zijn ze nog niet volwaasen geworden.

Reply
Fulps Valstar 22 mei 2012 at 20:02

Goed waargenomen, dit soort mensen (’t zijn echt niet alleen dames) bestaat en probeert zich te amuseren ten koste van anderen.
Vaak een teken van gebrek aan inhoud.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden