A-Social media of Anonieme sociale media

Gisteren las ik op een site deze reactie:

I don’t advocate violent against anyone but for a man to be attracted to another man you are sick and for a woman to be attracted to a woman you need a mental health assessment. This is unnatural and very pure perversion of nature.

Ik plaatste dit bericht op Facebook en ontving heel veel lieve reacties met ondersteunende woorden. Ik had er bij gezet als emotie: ‘voel me verdrietig’. Toch zat het wat mij betreft anders in elkaar.

CNN toont hand-in-hand-mannen
Ik klikte op de link naar het bericht van CNN, dat positief berichtte over de actie van Barbara Barend. De actie waarin ze alle mannen oproept, homo of hetero, hand in hand te lopen.
Daar werd volop aan meegedaan door politici, acteurs, voetbalverenigingen. Onderaan dit bericht stonden heel veel reacties. In het begin positief maar hoe verder ik naar beneden scrolde, hoe negatiever en zelfs lelijk de reacties werden. De reactie hierboven, was er één van. En ja, ik was verdrietig maar niet om mezelf maar om de mensheid als totaal.

Verbouwereerd
Ik kom niet uit een ei maar sta elke keer toch versteld van de meningen die mensen kunnen hebben. Uitgaand van een bijbel of van een sterk normbesef dat er ergens in de vroege jeugd met harde hand is in geslagen. Verbouwereerd is eigenlijk het goede woord. Ik verkeer niet in kringen waar mensen deze meningen hebben, dus de wereld om mij heen is goed, zorgzaam en liefdevol. Dus heb ik geluk. Maar je zal toch in die andere wereld groot groeien. Hoe houd je je daar staande als je nog niet geleerd hebt zelfstandig na te denken?

Social Media
We kunnen echt zo veel en vaak als we willen onze ongezouten mening geven. Geen tegen-woord, geen discussie, geen argumenten. Je tikt gewoon wat woorden in zonder stil te staan bij wat een woord achterlaat in een hart ergens op deze aardkloot. Kinderen die uit het leven stappen omdat er ‘sociaal’ iets ongewild gedeeld wordt. Grappen die zo ver gaan dat mensen niet meer de deur uit durven. Social media neemt steeds meer de plaats is van het echte leven en we weten vaak niet eens meer wat het echte leven is.

Ik doe er aan mee. Ik houd van social media maar ik besef heel goed dat het enige dat hier ‘sociaal’ aan is, het feit is dat we het samen doen.
For better or for worse. Dat is de vraag die we ons zelf zouden moeten stellen.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden