70%. Een vraag aan Ionica Smeets

Ionica Smeets was de zeer inspirerende zomergast gisteravond. Inspirerend omdat ze geestdriftig van het scherm afknalde met haar nonchalante manier van intelligent zijn. Leuke tv-fragmenten, veel over wiskunde omdat zij als getallen-meisje, daarin afgestudeerd is. Ze gebruikt ‘hippe’ woorden als ’tof’ en ‘gaaf’. Als zij ze uitspreekt, deze jonge vrouw, klinkt het alsof een oude man van negentig het zegt, het is niet passend bijna, lijkt het.
Zij legt uit dat een groot getal voor mensen niet te bevatten is. Wat is twee miljard? Heel veel, snappen we, tering veel, ook. Maar maak je eens een voorstelling van twee miljard kuikens. Dat lukt bijna niet.

Als zij een politicus hoort zeggen: ‘ik bezuinig dit jaar twee miljoen’, dan is haar eerste reactie: ‘oké, twee miljoen, maar twee miljoen van wat? Wat is jouw totale begroting, hoeveel procent is die twee miljoen van jou waard, wat zegt dan twee miljoen?’. Iets is veel of weinig in relatie tot wat anders.
Dus ik heb een vraag voor Ionica, over de reclame van Dreft.
In de reclame zegt de ‘voice-over’: ‘Dreft was zeventig procent meer af omdat Dreft zeventig procent meer afwast’. Ionica, elke keer als ik dat hoor, staan mijn hersens even stil. Van deze wijsheid. Ik denk, wie heeft dit verzonnen? Ionica, is dit wiskunde, iets is omdat het is? Ik ben beter in voetbal omdat ik beter ben in voetbal? Misschien heb jij het antwoord. En dank je wel voor het raadsel. Ik heb er wakker van gelegen maar het muntje is gevallen.

(Voor velen waarschijnlijk al lang bekend maar voor sommigen misschien niet. Raadsel: er zijn twee poortwachters, de ene spreekt altijd de waarheid, de ander liegt altijd. De ene poort is de toegang tot de dood, de ander tot het paradijs. Je weet niet welke poortwachter bij welke poort staat. Je mag 1 vraag stellen. Welke vraag stel je om er zeker van te zijn dat jij de poort naar het paradijs neemt?)

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden