13 reasons why en nog eentje

Ik schreef deze week twee keer over de serie ’13 reasons why’ maar het is nog niet klaar besef ik.

De serie roept bij iedereen iets op. Een herinnering aan een gepest kind, verstoten uit een groep, een herinnering aan je eigen eenzaamheid in een groep. De manieren die we vinden om ons staande te houden in deze wereld.

Misschien was je zelf wel ooit een pester die het leven van tenminste 1 kind verknalde.

Heilig
Ik ben niet heilig. Ik heb ook mijn oordelen: veroordeel soms op alleen maar op een blik en een ogenblik. Besef het gelukkig wel en roep mezelf tot de orde. Maar waar komt het toch vandaan? Die behoefte om mensen in te delen in categorieën van oké tot niet oké? Hoe zijn we zo geworden en ken jij eigenlijk iemand die dat juist helemaal niet doet? Ik ken gelukkig die mensen. Mooie mensen noem ik ze, mooier dan ik zelf ben. Door naar hen te kijken en te luisteren kun je niet anders dan je hoofd buigen en leren.

De liefde van leven
Ik was op zoek naar een plaatje over de liefde. Dan vind je hartjes, rood, vurig, de liefde tussen twee, de liefde tussen ouder en kind. Maar ik wil een andere liefde. De liefde van leven. De liefde van samen. Vandaar de tulp. De tulp als symbool voor de lente, het begin, het ontstaan. De kracht om te groeien.

Groeien kunnen we gelukkig allemaal. Daarvoor moet je jezelf in de ogen kijken, wat soms eindigt in je ogen sluiten want dan wil je helemaal niet zien wat je ziet. Maar de keuze om je ogen te openen is er altijd. Ik geloof dat als jij jezelf oké vindt, je vanzelf die ander ook gewoon kan laten zijn.

Van nature
Ik heb deze week veel mensen gehoord. Tranen gezien en gevoeld. Bezorgdheid gevoeld om de prachtige kinderen die in onze nabijheid opgroeien. Hoe leer je kinderen te mogen zijn?
Wij zijn het model. Wij zijn het antwoord.
Ik ben nooit gepest, schreef ik eerder maar ik ben wel enorm gekwetst. Gekwetst in wie ik van nature was. En wie je van nature bent, het woord zegt het al, daar kun je niets aan doen. Ja, je kunt een ander worden. En als je dat maar lang genoeg probeert dan kom je er weer achter dat het niet kan. Dat jij bent wie je bent.

Een tulp
Symbolisch zou ik iedereen die dat nodig heeft een tulp willen geven. Zo eentje in de knop, zo eentje die op springen staat om tot bloei te komen. Zo eentje die in haar eentje mag zijn. Net zoals jij en net zoals ik.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden