13 reasons why doet zeer

We hebben de serie ’13 reasons why’ op Netflix, gezien. Een meisje pleegt zelfmoord en laat dertien tapes na waarin ze uitlegt waarom ze dit heeft gedaan. 13 tapes voor 13 mensen die een aandeel hadden in deze daad.

Een mooi meisje, die Hannah. Misschien iets naïef en te hunkerend om erbij te mogen horen. De school waar zich dit drama afspeelt is niet zo goed te vergelijken met Nederlandse scholen. In Amerika zijn de atleten de helden met meer rechten dan de gewone student. Maar verder kan zich dit drama in elke school in elk land afspelen. Plaats gewoon wat (getroebleerde) kinderen bij elkaar.

Etterbak
Van de zogenaamde schuldigen is er misschien 1 echte etterbak. Een gladjanus die zich de hele wereld denkt toe te kunnen eigenen. De anderen hebben allemaal een rugzakje met gevoelens, groot en klein. Ze moeten zich staande houden in een wereld die veel van ze vraagt. Erbij horen is belangrijker en vaak gezonder (op dat moment) dan buiten de boot vallen. Wat geef je daar voor op?

Onzeker
Onzeker ben je al snel als puber of als je nog jonger bent. Hoe je eruit ziet, wat je draagt, wat je kan, hoe je ouders zijn, of je slim bent, gevat, sterk, moedig. Ieder kind zou tenminste 1 talent moeten hebben waarmee je het redt. Zodat je met een opgelucht gevoel de schooldeur achter je dicht kan trekken en kan beginnen aan het leven.

Wat mij raakt in deze serie is het worstelen van de jongeren met zichzelf in deze wereld. Het schuurt soms, ze gedragen zich asociaal, soms gemeen maar nooit alleen maar omdat ze gemeen willen zijn. Ze beschermen iets in zichzelf dat groot en pijnlijk is. Voor hunzelf.

Vroeger op school hadden we ook pispaaltjes. Het pesten was toen ook niet oké maar de mogelijkheden waren beperkt tot wat er uit ongenuanceerde monden kwam. Het was zichtbaar. Tegenwoordig is pesten en iemand schade toebrengen makkelijker dan je hand uitsteken naar iemand.

Social Media
Het is de schuld van Social Media, het internet, wordt er gezegd. Maar dat vind ik onzin. Dat iets kan, betekent niet dat je het moet doen. De weg om te pesten is makkelijker. Je hoeft geen held te zijn om iemand jouw waarheid te zeggen. Integendeel. Je kunt een anonieme loser zijn.

Maar ook die anonieme loser is een kind (geweest).
We worden niet geboren om te kwetsen. Iedereen wil thuis komen maar dan moet er wel een huis zijn.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden